Aanspreekpunt integriteit (API) & integriteitsbeleid
Integriteitsbeleid: wordt nog toegevoegd.
Aanspreekpunt integriteit (API)
Een veilige omgeving voor iedereen bij Komerbi vzw Brugge
Bij Komerbi vzw Brugge vinden we het heel belangrijk dat iedereen zich veilig en gerespecteerd voelt. Of je nu kind, jongere, vrijwilliger, werknemer of ouder bent, jouw welzijn staat voorop. We hechten veel belang aan een omgeving waarin iedereen zichzelf kan zijn, zonder angst voor grensoverschrijdend gedrag. Daarom hebben we een Aanspreekpunt Integriteit (API) binnen onze organisatie.
Wat is een API?
API staat voor Aanspreekpunt Integriteit.
Dit is een persoon binnen Komerbi vzw Brugge waar je bij terecht kan als je te maken hebt gehad met een onaangename of onprettige situatie, of als je vermoedt dat iemand anders dat heeft. Dit kan bijvoorbeeld gaan om pesten, agressie, beledigingen, ongewenste intimiteiten of ander (seksueel)grensoverschrijdend gedrag. De API luistert naar je verhaal en bekijkt samen met jou welke stappen er genomen kunnen worden.
De API is dus iemand die je kunt vertrouwen, die zich inzet voor het welzijn van iedereen en die helpt om een sfeer te creëren waarin iedereen eerlijk en respectvol met elkaar omgaat.
Waarom?
Een API is er in de eerste plaats voor jouw veiligheid. Het is fijn om te weten dat er iemand is die er voor je is als je je niet veilig voelt. Een API helpt ook om problemen te voorkomen. Door goed te luisteren en mee te denken, kunnen we samen zorgen dat iedereen zich goed voelt.
En als er dan toch iets gebeurt, dan is de API er om je te ondersteunen. Gewoon luisteren en je hart luchten, dat is al heel belangrijk. Maar ook helpen om de juiste hulp te vinden. Want soms heb je iemand nodig die je verder kan helpen.
De API is als een soort extra paar ogen en oren voor Komerbi vzw. De API let goed op en vangt signalen op die kunnen wijzen op problemen of ongewenst gedrag. Zo kunnen we samen zorgen voor een fijne plek waar iedereen zich goed voelt, zichzelf kan zijn en gerespecteerd wordt.
In het kort:
o Veiligheid
o Voorkomen van problemen
o Hulp bieden
o Signalen opvangen
Wat gebeurt er met je klacht of vraag?
Luisteren: De API luistert aandachtig naar je verhaal en neemt elke melding serieus.
Beoordelen: Samen met jou wordt de situatie beoordeeld en wordt er gekeken naar de beste manier om ermee om te gaan.
Doorverwijzen en opvolging: Indien nodig zal de API je doorverwijzen naar professionele hulpverlening. Dit gebeurt altijd in overleg met jou.
Preventie: De API gebruikt de informatie om preventieve maatregelen te nemen binnen Komerbi vzw Brugge.
Wat doet een aanspreekpunt integriteit niet:
Hulpverlenen: de API is geen hulpverlener en zal geen persoonlijk begeleidingstraject opstarten. Wel zal elke melding opvolging krijgen en worden doorverwezen naar hulpverlening als dat nodig blijkt.
Beoordelen: de API praat met de betrokkenen en probeert een goed beeld te krijgen van de situatie. Op basis daarvan wordt de meest geschikte opvolging voorzien. De API gaat nooit op onderzoek naar de schuldige.
Beroepsgeheim bewaren: de API heeft discretieplicht maar geen beroepsgeheim. Soms zal er ingegrepen worden, bijvoorbeeld als er sprake is van gevaar. Dat gebeurt altijd in overleg met de melder. Een melding zal nooit doorverteld worden aan personen die niet kunnen helpen bij de opvolging.
Wie zijn onze API’S?
Onze API’S zijn Samia Helsmoortel en Salim Benaadjou
Hoe contacteren?
Samia Helsmoortel
samia.komerbi@gmail.com
0470621413
Salim Benaadjou
salim.komerbi@gmail.com
0487448941
Of vraag een persoonlijk gesprek aan: neem contact op via bovenstaande gegevens.
Belangrijk: alle contacten met de API worden vertrouwelijk behandeld.
Wil je met jouw organisatie een API-cursus volgen?
Dit kan bij de Ambrassade via volgende link. https://ambrassade.be/nl/kalender
Campagne “Nee is altijd oké””
Ketnet en de Vlaamse overheid Departement cultuur, media en jeugd slaan de handen ineen voor een belangrijke campagne. Met behulp van de Ketnet-wrappers worden kinderen aangemoedigd om hun grenzen te stellen en ‘nee’ te zeggen wanneer dat nodig is. Herkenbare situaties in filmpjes worden gebruikt om de boodschap krachtig over te brengen.