Ontstaan

Komerbi werd opgericht door sociaal geëngageerde Bruggelingen met een hart voor de jeugd. Ervaringen als leerkrachten en jeugdwerkers leerden hen dat de maatschappelijk kwetsbaardere jongeren uit Brugge op zoek waren naar een veilige plek. Hier kunnen ze zichzelf zijn en hun capaciteiten kunnen ontwikkelen en benutten. Vanuit deze nood is de jeugdwelzijnsorganisatie “Komerbi” ontstaan, een organisatie door en voor jongeren waar iedereen inspraak heeft.

Missie

Komerbi vertrekt vanuit het idee dat de talenten van alle jongeren binnen en buiten de school ontwikkeld zouden moeten worden, want ook in onze regio lopen nog heel wat ongeziene jongeren met tal van capaciteiten en talenten rond. Daarom zet Komerbi de deuren open jongeren uit maatschappelijk kwetsbare situaties die de toegang tot reguliere begeleiding moeilijk of niet kunnen verkrijgen. Om deze reden biedt Komerbi voedingsbodems aan die tegemoet komen aan de noden van de jongeren en die hen daarbij ondersteunen en begeleiden in hun persoonsontwikkeling in brede zin. We simuleren de jongeren om de touwtjes in eigen handen te nemen en de werking te verdiepen uitgaande van hun eigen noden en wensen.

Wat maakt ons zo uniek?

Visie

Wij zijn ervan overtuigd dat elke jongere, in het bijzonder diegenen in maatschappelijk kwetsbare situaties, het recht heeft op gelijke kansen en om zijn of haar volledige potentieel te ontwikkelen. Wij streven ernaar een stimulerende en inclusieve omgeving te creëren waar dit mogelijk wordt.

Onze werkwijze is fundamenteel participatief. Wij geloven in de kracht van de directe input van jongeren. Hun noden en wensen vormen het vertrekpunt van al onze initiatieven. Door deze bottom-up benadering willen wij een aanbod creëren dat werkelijk aansluit bij hun realiteit en hen empowert in hun ontwikkeling. Onze visie is gericht op het realiseren van een toekomst waarin elke jongere zich gewaardeerd, ondersteund en in staat voelt om een actieve en betekenisvolle rol in de samenleving te vervullen.

Verbinden, signaleren en versterken

Bij Komerbi vervullen we een essentiële en dynamische rol in het leven van jongeren, in het bijzonder die in maatschappelijk kwetsbare situaties. We zijn er niet alleen om bruggen te bouwen tussen jongeren, hun families en de bredere gemeenschap, maar ook om alert signalen op te vangen die hun welzijn en ontwikkeling beïnvloeden.

Als brugfiguur creëren we vertrouwensrelaties en vormen we een toegankelijke weg naar ondersteuning en participatie. We verbinden jongeren met relevante kansen en actoren op diverse levensdomeinen. Tegelijkertijd zijn we door ons directe en frequente contact met hen in een unieke positie om noden, tendensen en knelpunten vroegtijdig te detecteren. Dit omvat zowel individuele moeilijkheden als bredere maatschappelijke uitdagingen, zoals problemen met onderwijs, huisvesting, mentale gezondheid of sociale uitsluiting.

Deze inzichten delen we actief met partners en beleidsmakers. Onze proactieve en constructieve signaalfunctie draagt bij aan de ontwikkeling van gerichtere en effectievere acties en beleidsaanpassingen die de positie van jongeren in de samenleving versterken. Door deze gecombineerde rol van verbinder en signaalgever streven we ernaar om een positief en groeizaam klimaat te creëren waarin elke jongere de kans krijgt om zijn of haar potentieel volledig te ontplooien en volwaardig deel te nemen aan de samenleving.

Jeugdwerk meets onderwijs

Komerbi is ervan overtuigd dat het groeiproces van jongeren een en-en-verhaal is. Om tot een volledige ontplooiing te kunnen komen hebben jongeren zowel nood aan vrijetijdsaanbod als succeservaringen tijdens hun educatief traject.

Leerplatform

Enerzijds wordt er een leerplatform aangeboden bestaande uit ontmoetingen tussen de jongeren(Komerbies) en coaches (Coach’erbies). Tijdens dit leerplatform wordt er vanuit professionele expertise gewerkt om onze Komerbies te ondersteunen in hun educatief traject en zo school-achterstand gradueel weg te werken. Dit wordt gedaan door vrijwillige, Brugse Coach’erbies die een grote diversiteit in achtergrond, leeftijd en vakkennis hebben.

Vrijetijdsaanbod

Anderzijds is het aanbieden van een vrijetijdsaanbod het grootste deel van de werking.
Een grote troef voor jongeren die niet onmiddellijk aansluiting vinden binnen de stad.
De Komerbies kunnen doorheen het jaar en tijdens vakantieperiodes in Komerbi terecht voor het vrijetijdsaanbod. Het organiseren van deze grote verscheidenheid aan activiteiten en workshops zowel aansluiten bij hun leefwereld als ze verruimen, komt hun ontwikkeling alleen maar ten goede.

Deze positieve evolutie die de jongeren binnen Komerbi ervaren, wordt ook waargenomen door de ouders en externe partners, die we maar al te graag betrekken bij hun ontplooiing.